40
West 72nd
Street.
Apt 91C.
New York.

Modern Kitchen with industrial finishes


A smooth crystal blue coat of Venetian plaster lightens the kitchen walls, while complementing the patina copper backsplash.


Cantilevered frosted glass shelves support the dishware while the patina copper backsplash adds a visually enticing backdrop. Adjacent to the concrete countertop is a small butcher block, which can be removed and cleaned when necessary.

 

Custom millwork in a modular Living space


Benjamin Moore semi­gloss paint highlights the feature wall holding an enlarged print of Picasso’s “Demoiselles d'Avignon,” centered on the accent wall is the Bantam Sofa from Design Within Reach.


A custom 3F Living Design wall unit finished in a dark walnut stain covers the west wall of the studio apartment, creating two workstations, media area, and storage. The area rug is created with modular tiles by Flor, while the Bee­Bop chair from Design Within Reach sits in the foreground reflecting the colors of the modular tiles system.


A Jonathan Adler Giraffe lamp and Georgia Vase contain the secondary work area on the west wall.

 

Modular dining


A 30” square customized dining table sits below a framed cover from the New Yorker, while a pair of red Coco chairs from Design Within Reach slide under.

 

Unique Sleeping area in a small space

A custom ledge under the windowsill, functioning as a nightstand, frames this warm modern bedroom area. This nature reflecting bedding from Amenity Home, ties in well with the walnut stained ledge.

 

Luxury Bathroom with custom finishes


The bathroom is finished in 1” x 2” milky white glass mosaic along with 16” x 24” textured porcelain tiles from Nemo Tile. United Glass outfitted the custom shower enclosure and provided the mirror over the sink.


While the bottom two “cubbies” served as his and her storage, the top cubby lined with the milky white mosaic, was left open for extra towel storage.


Hidden space was discovered within a wall and 3 “cubbies” were framed and clad in tile.

 

Custom Modern renovations in a small Manhattan space

Watch HGTV "Small Spaces, Big Style" episode of this residence.

Every inch of this 300 square foot apartment has been pushed to the absolute extent of its design value. In addition to the challenge of spatial constraints, the budget was limited and still the single room had to become a comfortable haven for a young married couple and their two dogs to begin their life together.

Whatever space was lacking in the area of the floor plan was made up for by utilizing the full capacity of the vertical surfaces. All walls succeeded in housing the needs of daily life, starting with customized millwork that is one of the space’s main focal points. The cabinetry unit provides not only storage for everyday items including two people’s wardrobes, but also became a multi-functional task area, with both a working desk station and a full media center.

In addition to the kitchen, a distinct dining area is created by the use of a wall-mounted leaf tabletop, which can fold down whenever extra floor space is needed to stretch out for humans and dogs alike.

“To further maximize on space saving ideas a sleeper sofa is brought in to allow for overnight guests on occasion, and a comfortable seating area on the daily.”

The true eclectic character of the space comes alive in the selection of finishes. The kitchen is given a rustic flare with patina copper walls, a thick concrete countertop, fine glass shelving and a full height blackboard wall, with words streaked in chalk. The charm of the kitchen continues into the central living space where moldings are accentuated in white and teal on a mocha brown wall. White accents are highlighted throughout the space in accessories and linens as well, giving an enhanced depth between warm, brown tones and the well placed, light finishing touches. The success of this studio is evident when noting that the couple and their two dogs happily stayed in the space for over four years before upgrading to a true one bedroom.

“The peaceful bathroom has been clad in a series of complimenting slate gray and green tiles.”